• ČERVENÁ STREDA

          • Už o dva dni je Červená streda, kedy si budeme pripomínať všetkých, ktorí sú vo svete prenasledovaní pre svoje náboženské presvedčenie. Vonkajším znakom tejto iniciatívy je okrem iného aj červené svetlo symbolizujúce krv trpiacich pre vieru. 

            PRIPOJTE SA k nám - modlitbou za prenasledovaných a oblečením červeného oblečenia už túto najbližšiu stredu.

          • ZAPÁĽ SVIEČKU ZA NENARODENÉ DETI, ROZSVIEŤME SLOVENSKO

          • Každoročná kampaň občianskeho združenia Fórum života sa v týchto dňoch rozbieha naplno. A v mnohých  mestách a obciach po celom Slovensku si môžete zakúpiť sviečky. Hlavným odkazom kampane je myšlienka na všetky deti, ktoré sa z rôznych dôvodov nemohli narodiť, ale aj na ženy, ktoré o dieťa prišli. Kampaň je spojená s verejnou zbierkou formou predaja sviečok.

             

            Zakúpte si sviečku u nás v škole (malá 1€, veľká 5€) a zapáľte ju 2. novembra na cintorínoch, pri pamätníkoch nenarodeným deťom alebo v oknách vašich domovov.

          • Svetový deň jablka

          • Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň? Ten pripadá na 21. október a potvrdzuje, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička.

            A my si ho radi pripomenieme nielen tým, že si na desiatu každý pribalí jablko, ale sa aj oblečie do farieb jabĺk: červenej, žltej alebo zelenej. Čaká nás teda jabĺčkový farebný deň :)

          • OKTÓBER - MESIAC MISIÍ: ADOPCIA BOHOSLOVCA

          • V šk.r. 2021/2022 sme sa rozhodli (ako spoločenstvo školy) v mesiaci misií (októbri) podporiť misionárov formou adopcie bohoslovca v Afrike.

            Adopcia zahŕňa modlitbu zaňho a finančnú podporu na jeden akademický rok vo výške 600.

            Prosíme preto všetkých žiakov, rodičov, zamestnancov i priateľov školy, aby úmysly svojich modlitieb, ako aj dobrých skutkov v najbližších dňoch obetovali práve za adoptovaného bohoslovca. (Osobitne využite spoločný čas rannej modlitby vo svojich triedach spolu s triednymi učiteľmi.)

            Rovnako vás prosíme, aby ste sa zapojili do finančnej zbierky, ktorá bude prebiehať v našej škole. Ľubovoľnú finančnú čiastku môžete odovzdať triednej pani učiteľke (triednemu pánu učiteľovi), vhodiť do pokladničky umiestnenej na chodbe pri kancelárii školy v čase desiatovej (veľkej) prestávky alebo aj do zvončeka pri školskej svätej omši.

             

          • Prekrytie horných dýchacích ciest v interiéri

          • Od pondelka 4.10.2021 žiaci základných škôl nebudú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, a to v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu (v triedach). Vyplýva to z vyhlášky č. 250/2011 Úradu verejného zdravotníctva.

            Celé znenie vyhlášky s presným určením výnimiek nájdete:https://bit.ly/3FaJMNq

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Riaditeľka CZŠ sv. Pera a Pavla Stropkov Mgr. Mária Karašinská oznamuje, že podľa § 150 ods.5 zákona č.245/2008 Z.Z o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov poskytuje žiakom školy z dôvodu návštevy Svätého Otca RIADITEĽSKÉ VOĽNO  dňa 14.9.2021 (utorok).

            V tento deň bude podľa záujmu rodičov zabezpečená prevádzka ŠKD.

          • OZNAM

          • Cirkevná základná škola sv. Petra a Pavla Stropkov pozýva svojich žiakov na otvorenie nového školského roka 2021/2022 spojené so slávnostnou svätou omšou Veni Sancte, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 2. septembra 2021 o 9:00 hod. v Sanktuáriu. Odporúčame hlavne prváčikom, aby si doniesli na požehnanie školské aktovky.

                                                                                                                    Mgr. Mária Karašinská,riaditeľka školy

             

             

          • Testovanie 9-2021

          • Testovanie 9-2021

            V nadväznosti na sprísnenie opatrení proti šíreniu COVID-19 minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling dňa 4. januára 2021 vydal rozhodnutie v súvislosti s nástupom žiakov do škôl a termínmi rozhodujúcimi pre organizáciu školského roka.

            Rozhodol, že externé testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl a žiakov 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom v školskom roku 2020/2021 (Testovanie 9 2021) sa uskutoční:

            • v riadnom termíne 9. júna 2021 a v náhradnom termíne 24. júna 2021  z predmetov: 

            matematika a slovenský jazyk a literatúra vo všetkých školách okrem škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

            HARMONOGRAM Testovania 9

            HARMONOGRAM_T9.pdf

            Ďalšie informácie o T9-2021 nájdete na nižšie priloženom linku.

          • Deň rodiny 2021 – “Otec nablízku”

          • Fórum kresťanských inštitúcií a Arcidiecézne centrum pre rodinu v Košiciach pod záštitou predsedu Rady pre rodinu pri KBS arcibiskupa Cyrila Vasiľa vyhlasuje celoslovenskú umeleckú súťaž Dňa rodiny 2021 OTEC NABLÍZKU.

            MEDZINÁRODNÝ DEŇ RODINY je vyhlásený Valným zhromaždením OSN na 15. máj a na Slovensku sa bude sláviť už po trinásty raz ako kampaň a verejná oslava hodnoty rodiny založenej manželstvom muža a ženy s cieľom dostať rodinu do centra pozornosti celej spoločnosti. 

            Tohtoročná kampaň má slogan OTEC NABLÍZKU a zameria sa na krásu, hodnotu a dôležitosť otcovstva.

            Témy súťaže• Ako ocko rozosmial mamku.• V náručí otca a mamy.• Otec mi dal veľa!• Akého otca potrebujem?

            Formy: výtvarná, fotografická, audiovizuálna, literárna – poézia/próza

            Kategórie: 1. kategória: deti (6 – 9 rokov) 2. kategória: mládež (10 – 14 rokov) 3. kategória: mládež 2 (15 – 18 rokov) 4. kategória: dospelí (19 a viac rokov – bez obmedzenia)

            Uzávierka súťaže: 31. máj 2021. Práce je potrebné zaslať spolu s osobnými a kontaktnými údajmi elektronicky prostredníctvom formulára nižšie.

            Vyhodnotenie súťaže: Predpokladaný termín slávnostného vyhodnotenia je na Deň otcov 20. júna 2021.

          • ŽLTÝ DEŇ

          • Ďalší zo série farebných dní vyhlasujeme na pondelok 12.4.2021 pri príležitosti DŇA NARCISOV, ktorý je vlastne dňom boja proti rakovine. Jeho symbolom je žltý narcis, a tak sa v tento pondelok oblečme dožlta, aby sme vyjadrili podporu všetkým onkologickým pacientom, ako aj im blízkym a zároveň si takto spomenuli i na našu pani vychovávateľku Evu, ktorá svoj boj s rakovinou pred rokom prehrala. :(

            PS: Ak nemáš žlté oblečenie, pokojne si obleč niečo zelené (budeš narcisovou stonkou/listom) alebo biele.

          • 7. apríl – Deň katolíckych učiteľov

          •  

            „Tí, ktorí mnohých vyučujú v spravodlivosti, budú sa skvieť ako hviezdy

               vždy a večne.“

                                                                                          (Ján de la Salle)

             

            Drahí kolegovia, učitelia a vychovávatelia, dovoľte mi, aby som sa aj v mene našich otcov biskupov poďakovala všetkým za Vašu obetavú a náročnú prácu katolíckeho pedagóga, ktorý okrem cností dobrého učiteľa na iných školách, musí vynikať a svietiť ako svieca, či hviezda na nebi, pretože jeho poslaním je plniť Boží plán a zámer so svojimi zverencami. Prajem Vám pri príležitosti sviatku patróna katolíckych pedagógov Jána de la Salle veľa síl a odhodlania, aby ste sa aj v týchto neľahkých časoch čo najbližšie priblížili k ideálu katolíckeho učiteľa a jeho dvanástim cnostiam, ktoré nestrácajú na svojej aktuálnosti ani v súčasnej dobe tretieho tisícročia.

             

            Ján de la Salle – náš orodovník v nebiwidth=5

            Ján de la Salle začal svoju pedagogickú činnosť ako mladý kňaz, plný lásky k chudobným, vo Francúzsku, na prelome 17. a 18. storočia. Zrieka sa pokojného miesta remešského kanonika, postavenia i majetku a odovzdáva sa službe chudobným deťom. Odhodláva sa na neľahkú úlohu. Rozhodol sa povýšiť učiteľský stav, ktorý bol v tejto dobe v úbohom položení, nepokračujúc v metódach svojich predchodcov. Učiteľ v jeho terminológii bol vyslanec Boží. Ján de La Salle vytvoril ideál nového učiteľa, ktorý by vedel nielen vychovávať schopných ľudí, ale im aj vštepovať hlbokú vieru.width=5Jeho reforma sa nedotkla iba osoby učiteľa. Zaviedol nové prvky, ktoré úplne zmenili doterajší pedagogický systém.width=5Na lasalliánskych školách sa učili tie najchudobnejšie deti, pre ktoré zaviedol bezplatné vyučovanie.width=5Kládol dôraz na pestovanie dobrých spôsobov u žiakov i učiteľov, pestoval kultúru ich bytia. Osobitné postavenie malo vyučovanie matematiky, písanie, čítanie rukopisov i tlačených textov (tým chránil deti pred úžerníkmi a ľuďmi, ktorí využívali negramotnosť iných). Latinčinu nahradil materinským jazykom, do tried pribudli ako nový prvok tabuľa a krieda. Individuálne vyučovanie sa zmenilo na kolektívne, žiaci sa delili do tried a oddelení podľa stupňa vzdelania a schopností.width=5Svätý Ján Krstiteľ de La Salle zomrel 7. apríla 1719, za svätého bol vyhlásený v roku 1900 pápežom Levom XIII. a za patróna učiteľov a vychovávateľov dňa 15. mája 1950 pápežom Piom XII. V tomto vyhlásení vyzdvihuje pápež jeho pedagogickú múdrosť a zdôrazňuje, že nie iba on sám, ale aj skrze neho založený inštitút vychovával a naďalej vychováva deti podľa najlepších zásad a metód, nazývaných Lasalliánskym výchovným systémom.

             

            Podľa Jána de La Salle by mal každý dobrý učiteľ oplývať týmito 12 cnosťami:

             

            1. VÁŽNOSŤ – mala by yžarovať z celého správania a vzhľadu učiteľa.
            2. MLČANLIVOSŤ – usmerňuje učiteľa, aby mlčal, keď nemá hooriť a hovoril, keď nemá mlčať.
            3. POKORA – ak nedosiahne očakáaný výsledok od žiakov, pokorne si prizná vlastné chyby.
            4. OPATRNOSŤ.
            5. MÚDROSŤ – okrem iného spočía hlavne v tom, že učí žiakov najvznešenejšiu vedu –  ako usmerňoať svoje skutky podľa kresťanských zásad.
            6. TRPEZLIVOSŤ.
            7. ZDRŽANLIVOSŤ – mierni sa  hneve a prchkosti.
            8. TICHOSŤ – to znamená dobrotiosť, láskavosť a nežnosť podľa vzoru Ježiša Krista.
            9. HORLIVOSŤ –  dobrom príklade, dôkladnom vyučovaní a múdrom treste.
            10. BDELOSŤ – pozorné plnenie poinností, učiteľ stále bdie nad správaním žiakov všade, kde s nimi je.
            11. ZBOŽNOSŤ.
            12. VEĽKODUŠNOSŤ – učí obetoať dobrovoľne svoje osobné záujmy záujmom blížneho podľa slov sv. Pavla: „...nehľadám soj prospech, ale prospech mnohých, aby boli spasení...“   

             

          • DEŇ UČITEĽOV KATOLÍCKYCH ŠKÔL

          • Inšpirujeme, motivujeme, usmerňujeme, učíme... najlepšie, ako vieme, pretože svoje povolanie milujeme. A Vám, milí rodičia, pri príležitosti nášho sviatku zo srdca ďakujeme, že nám dôverujete a zverujete svoje deti.

            Veríme, že na príhovor svätého Jána de la Salle, patróna učiteľov katolíckych škôl, nás Pán požehná a obdarí múdrosťou, trpezlivosťou, horlivosťou i veľkodušnosťou. Napokon, budeme o to prosiť aj pri svätej omši zo školskej kaplnky v stredu 7. apríla so začiatkom o 9:30 hod.

            Prijmite preto, prosíme, aj VY naše pozvanie k duchovnej účasti na slávení Eucharistie a príďte prostredníctvom našej FB stránky osláviť sviatok sv. Jána de la Salle.