• Opatrenia Ministerstva školstva SR

          • 1. Úrad verejného zdravotníctva rozhodol, že ŠKOLY ostanú ZATVORENÉ do odvolania.

            Naďalej preto pokračujeme v dištančnej online forme vzdelávania, ktorá si vyžaduje vzájomnú zhovievavosť a spoluprácu. Veríme, že to spoločne zvládneme. Ak sa nejaké učivo nepreberie, presunie sa do ďalšieho ročníka. Nebude to problém.

            Akonáhle Úrad verejného zdravotníctva rozhodne o otvorení škôl, budeme o tom informovať.

            2. TESTOVANIE-9 sa pre tento školský rok RUŠÍ.

            3. Prihlášky na SŠ bude možné podať do 15. mája, bez potvrdenia lekára (teraz je na lekárov veľký nápor a musíme ich aspoň čiastočne odbremeniť).

            Prijímačky na SŠ sa uskutočnia najneskôr do 30. júna 2020, rovnako ako aj talentové skúšky.

            4. Zápis do prvého ročníka ZŠ sa uskutoční od 15. do 30. apríla 2020 bez osobnej prítomnosti žiaka, ideálne elektronickou formou.

          • VŠETCI SPOLOČNE

          • Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi. (Mt 18, 20)

            Srdečne pozývame! Pridajte sa, prosím.

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • Milí naši žiaci, rodičia, učitelia, priatelia!

            Keďže brány našej školy sa na čas uzavreli, naše srdiečka zostali aj naďalej otvorené pre našich blízkych, s ktorými trávime nasledujúce dni. Okrem výziev, ktoré sme dostali "OSTAŇ DOMA" a "modlitbové výzvy", máme tu pre Vás ešte jednu - spoločne sa zapojme do ponožkovej výzvy 🧦.

            #PonozkovaVyzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Výzva je určená všetkým, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny. Jedným z nich je aj náš spolužiak Jožko. Spoločne si tak rozšírime povedomie o tom, že ľudská individualita robí tento svet krajším, pestrejším, zaujímavejším a inšpirujúcim.

            A aby sme sa v tento deň vedeli o túto výzvu spoločne podeliť, kto by chcel, môže sa spoločne v rodine odfotiť a poslať nám svoju fotografiu do správy na našu FB stránku (alebo p. učiteľke L. Matkobišovej). Následne po zozbieraní Vašich fotiek ich potom uverejníme na našej FB stránke.

            ĎAKUJEME a VERÍME, že sa spoločne vo svojich rodinkách zúčastníme aj tento výzvy.

          • PRERUŠENIE VYUČOVANIA (≠ prázdniny!!!)

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            vzhľadom k vyhláseniu mimoriadnej situácie na Slovensku a na základe rozhodnutia krízového štábu SR sú všetky materské, základné, stredné a vysoké školy, ako aj predškolské a školské zariadenia ZATVORENÉ od pondelka 16.3.2020 na 14 dní. Predpokladáme, že nástup do školy bude 30.3.2020.

            https://www.minedu.sk/usmernenie-ministerky-skolstva-vedy-vyskumu-a-sportu-sr-vo-veci-prerusenia-vyucovania-v-skolach-a-skolskych-zariadeniach/

             

            Pokúsime sa zabezpečiť e-learning vyučovanie. Žiaci budú dostávať informácie, zadania a úlohy priebežne, denne, podľa rozvrhu. Prosíme, aby ste dohliadli na ich domácu prípravu a vypracovanie úloh. Bližšie informácie dostanú rodičia na e-mail, príp. žiacke edupage konto.

            Osobitne upozorňujeme žiakov 9. ročníka, že termín testovania T9-2020 ostáva nateraz nezmenený, a teda v stredu 1. apríla 2020. Je preto dôležité, aby ste tento čas nechápali ako prázdninový, ale intenzívne pracovali na svojom samovzdelávaní. Vyučujúce testovaných predmetov (p. uč. Lukačová a p. uč Polačková) sú vám k dispozícii na online konzultácie.

            Situáciu sledujeme a v prípade ďalších zmien Vás budeme informovať.

            PS: Ministerstvo v tejto chvíli ešte nevie povedať, či bude nutné predlžovať školský rok.

            Za pochopenie a spoluprácu ďakujeme!

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Na základe zvyšujúcej sa absencie žiakov školy a odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku v zmysle § 150, ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a §. 3. ods. 10 vyhlášky MŠ SR 231/2009 Z. z. oznamujeme, že v dňoch 11. – 13. marca 2020 (streda – piatok) prerušujeme výchovno-vzdelávací proces v našej škole. Vyučovanie sa opäť začne v pondelok 16. marca 2020Upozorňujeme žiakov, aby aj naďalej dodržiavali preventívne ochranné opatrenia vydané MŠVVaŠ SR (text TU). Je vhodné, aby tento čas využili na oddych, pohyb na čerstvom vzduchu v prírode, samoštúdium a vyhýbali sa miestam so zvýšenou koncentráciou ľudí (nákupné centrá, návštevy...)
            S katolíckym pozdravom
            Mária Karašinská, riad.školy

          • DOD - zrušenie !!!

          • Z dôvodu preventívnych opatrení na území mesta Stropkov v súvislosti so šírením koronavírusu zo dňa 9. marca 2020 rušíme Dni otvorených dverí, ktoré sa mali konať v dňoch 11. a 18. marca 2020. Náhradný termín oznámime dodatočne podľa pokynov mesta Stropkov.

          • Usmernenie k šíreniu koronavírusu

          • Vážení rodičia,

            venujte, prosím, pozornosť tomuto oznamu:

            V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 vydalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR usmernenie pre školy a školské zariadenia. Celý text usmernenia nájdete na: https://www.minedu.sk/usmernenie-k-sireniu-koronavirusu/…

             

            V pondelok 9.3.2020 začne riadne vyučovanie po jarných prázdninách, bez obmedzení bude v prevádzke škola, ŠKD a ŠJ. Upozorňujeme však, že je potrebné zvýšiť opatrnosť a dodržiavať hygienické zásady a preventívne opatrenia. Škola zvýši frekvenciu a intenzitu hygieny, čistenie a dezinfekciu priestorov školy. Osobná hygiena žiakov je zabezpečená dostatočne (mydlá, jednorazové utierky na ruky). Žiaci budú poučení o dodržiavaní hygienických zásad prostredníctvom triednych učiteľov a školského rozhlasu. Poučte svoje deti aj doma. Všetci žiaci nech majú so sebou svoje hygienické papierové vreckovky; ak máte, pribaľte svojim deťom aj dezinfekčný prostriedok na ruky.

            Žiadame rodičov, aby zvýšili pozornosť a kontrolu a neposielali svoje deti do školy, ak sa u nich prejavujú príznaky akéhokoľvek ochorenia.

            Ďakujeme za pochopenie. Dodržiavaním pravidiel, vzájomnou spoluprácou, no najmä s Božou pomocou všetko zvládneme.

            Mgr. M. Karašinská, riaditeľka školy
             

            Zároveň pripájame návod na správne umývanie rúk. Vo vlastnom záujme nacvičte túto techniku so svojimi deťmi doma.

          • Dni otvorených dverí

          • Pozývame Vás na dni otvorených dverí, ktoré sa uskutočnia 11.  a 18. marca 2020 od 13:00 do 17:00 hod. v priestoroch školy na 2. poschodí. Viac na plagáte. 

          • ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE - novinka

          •  

            Informovaný súhlas rodiča (zákonného zástupcu)

             

             

            Meno a priezvisko žiaka...........................................................................................

             

            škola ....................................................., trieda ......................, šk. rok: 2019/2020.

             

            V súvislosti so snahou vyjsť v ústrety rodičom a žiakom školy oznamujeme, že v školskej jedálni zavádzame  čipový systém na výdaj stravy. Každý stravník je povinný si jednorazovo zakúpiť čipový kľúč v cene 2,00 €. Čipový kľúč je vlastníctvom stravníka, je neprenosný a oprávňuje vlastníka na odber jedného obeda denne. Pri strate alebo poškodení čipového kľúča je potrebné si zakúpiť nový.

             

            Hlavné pravidlá pri výdaji obedov cez čipový systém:

            • prihlásený obed je možné odobrať len prostredníctvom čipového kľúča (bez čipového kľúča bude obed vydaný až po 13.45 hod. so súhlasom vedúcej ŠJ)
            • výdaj obeda môže byť blokovaný: nezaplatením, neskorou úhradou, odhlásením, chybným čipovým kľúčom – to je potrebné riešiť ihneď v kancelárií ŠJ.

             

            Na obed má stravník nárok až po úplnej a včasnej úhrade stravného do 20. dňa v predchádzajúcom mesiaci. Po tomto termíne nemusí byť platba včas pripísaná na účet ŠJ. Posledný a prvý deň v mesiaci sa platby neprijímajú z dôvodu nastavenia čipového systému.

             

            Úhrady nákladov na stravovanie.

            - hotovostné platby sa prijímajú denne v kancelárií ŠJ okrem prvého a posledného dňa v mesiaci

            - bezhotovostný platobný styk sa  uskutočňuje formou paušálneho preddavku (trvalý príkaz na úhradu obmedzený na čas od augusta do mája). Výška mesačného poplatku je stanovená na sumu zodpovedajúcu 20-tim stravným dňom a príslušnej vekovej skupine stravníka.

            - termín realizácie platby je najneskôr do 20. dňa v mesiaci (okrem júna a júla). Neskorší termín úhrady môže zablokovať výdaj obeda v prvých dňoch nového mesiaca.

             

            Vyúčtovanie  zálohových platieb (preplatok/nedoplatok) sa uskutoční do konca školského roka, t. j. do 31. augusta poukázaním na účet stravníka, v prípade nízkeho preplatku (menej ako 5 eur) sa tento prenáša do nasledujúceho školského roka (ak žiak zostáva žiakom školy).

             

            Trvalý príkaz si zadajte vo Vašej banke s týmito údajmi:

            1. číslo účtu: SK42 0200 0000 0016 4219 4059
            2. variabilný symbol: 0000
            3. konštantný symbol: 0308
            4. do kolónky „účel platby“ alebo „správa pre prijímateľa“ je nutné uviesť priezvisko a meno Vášho dieťaťa, názov školy. Neuvádzajte meno rodiča.

            Tento údaj je veľmi dôležitý, pretože je jediným identifikačným údajom, že platba je práve za Vaše dieťa.

             

            Cena obeda:  1. stupeň       1,21 eur (z toho 1,20 štátna dotácia na jeden obed)

                                 2. stupeň       1,30 eur (z toho 1,20 štátna dotácia na jeden obed)

            Učitelia a zamestnanci CZŠ:          1,40 eur (z toho 0,78 platí zamestnanec)

            Paušálna mesačná platba je 15,60 eur (20x0,78)

             

            Prihlasovanie a odhlasovanie zo stravy

            Odhlásiť, resp. prihlásiť na obed(ak je predplatený) je možné deň vopred alebo v príslušný deň do 8.20 hod. zaslaním SMS správy na číslo 0911 090 027, telefonicky na číslo 057/7422270, osobne, alebo on-line cez portál www.eskoly.sk .

            SMS správa: Janko Mrkvička, názov školy, trieda, dátum odhlásenia/prihlásenia

            On-line: www.eskoly.sk , prihlasovacie meno a heslo (údaje získate pri zakúpení čipového kľúča u vedúcej ŠJ)

            Po tomto čase je čipový systém zablokovaný a nie je možne v ňom vykonať odhlásenie zo stravy.

             

             

            .......................................                                                        .......................................

            Oľga Mikčová                                                                  Mgr. Štefan Kmiť

            vedúca ŠJ                                                                 poverený riadením školy

             

            Svojím podpisom súhlasím s uvedenými podmienkami stravovania v školskej jedálni.

             

            Meno zákonného zástupcu ................................... podpis .....................................

             

              V Stropkove dňa .............................                                                                                      

          • Rorátne sväté omše

          • Vyskoč z postele o 5:30 a príď...

            Čakáme Ťa ráno o 6:00 v kláštornom kostole! Rorátne sväté omše začínajú už v pondelok 2.12.2019. Tešíme sa aj na Teba :-)

          • TESTOVANIE 5-2019

          • Pokyny k testovaniu T5 v šk. roku 2019/2020

            Testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ (Testovanie 5-2019 alebo T5-2019) sa uskutoční 20. novembra 2019 (streda) na všetkých ZŠ SR z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra a maďarský jazyk a literatúra. Na testovaní sa zúčastnia žiaci 5. ročníka ZŠ, vrátane žiakov so ŠVVP, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

            Dátum testovania:

            20. novembra 2019 (streda)

            Organizátor:

            Za prípravu a metodické riadenie priebehu testovania zodpovedá NÚCEM. Za organizačné zabezpečenie testovania zodpovedá riaditeľ školy. Kontrolu objektivity testovania vykonajú zamestnanci ŠŠI a OŠ OÚ. S cieľom zvýšiť objektivitu priebehu testovania riaditelia ZŠ na základe poverenia OŠ OÚ poveria úlohou externého dozoru pedagogických zamestnancov iných ZŠ.

            Ciele testovania:

            Cieľom Testovania 5 je vstupné hodnotenie žiackych vedomostí a zručností na začiatku vzdelávacieho stupňa ISCED 2. Testovanie 5 poskytne školám spätnú väzbu, ako sú žiaci pripravení na prechod z ISCED 1 na vzdelávací stupeň ISCED 2 a zároveň bude vstupnou informáciou pre učiteľov na stupni ISCED 2 na zlepšovanie ich vzdelávania a skvalitňovanie výchovno-vyučovacieho procesu. Slúži aj na monitorovanie stavu vedomostí a zručností žiakov pri výstupe z ISCED 1 v celoštátnom meradle. Testovanie 5 zároveň slúži ako vstupné testovanie pre meranie pridanej hodnoty vo vzdelávaní na druhom stupni ZŠ.

            Kognitívne úrovne :

            Matematika

            1. Zapamätanie– uložiť a vybaviť si vedomosti z dlhodobej pamäti
            2. Porozumenie – konštruovať význam na základe informácií získaných prostredníctvom ústneho, písomného alebo grafického vyjadrenia
            3. Aplikácia – realizovať a použiť určitý postup v danej situácii
            4. Analýza – rozložiť celok na časti a určiť, aký je vzájomný vzťah častí, ktoré časti k sebe patria, aká je ich celková štruktúra a aký majú účel
            5. Hodnotenie – posúdiť podľa daných kritérií

            Slovenský jazyk a literatúra

            1. Zapamätanie – poznávanie a rozpoznávanie, vybavovanie
            2. Porozumenie – interpretácia, usudzovanie, porovnávanie, dedukcia, vysvetľovanie, dokazovanie
            3. Aplikácia – postupu na riešenie problému, implementácia
            4. Analýza – rozlišovanie, usporiadanie, prisudzovanie
            5. Hodnotenie – určovanie, vyvodzovanie

            Vzdelávací obsah :

            Matematika 

            1. Čísla, premenné a počtové výkony s číslami 
            2. Postupnosti, vzťahy, funkcie, tabuľky, diagramy 
            3. Geometria a meranie 
            4. Kombinatorika, pravdepodobnosť, štatistika 
            5. Logika, odôvodnenie, dôkazy 
            6. Kontext reálneho života 
            7. Matematický kontext

            Slovenský jazyk a literatúra

            1. Jazyk a komunikácia
            2. Komunikácia a sloh 
            3. Čítanie a literatúra
            4. Úlohy na čítanie s porozumením

            Čas riešenia testov:

            Matematika - 60 minút

            Slovenský jazyk a literatúra - 60 minút

            Počet testových úloh:

            Matematika - 30 testových úloh

            Slovenský jazyk a literatúra - 30 testových úloh

            Forma testových úloh:

            papierová

            Matematika - úlohy s krátkou číselnou odpoveďou - 20 úloh, úlohy s výberom odpovede z možností A,B,C,D, z ktorých je vždy iba jedna správna - 10 úloh

            Slovenský jazyk a literatúra - úlohy s výberom odpovede z možností A,B,C,D, z ktorých je vždy iba jedna správna - 20 úloh, úlohy s krátkou odpoveďou - 10 úloh

            Príprava na T5-2019:

            Žiaci absolvujú prípravné testy vhodné na prípravu na T5-2019 zo všetkých testovaných predmetov.

            Organizácia testovania:

            Žiaci 5. ročníka musia byť v škole najmenej 15 minút pred začiatkom administrácie testovania, t. j. o 7:45 hod.

            Testovanie bude prebiehať v učebniach č. 216, 215 a sk ZZ1 v učebni č. 211.

             

            Viac informácií nájdete na https://www.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-5/roky/2019-2020

            Všetkým piatakom prajeme pri testovaní veľa šťastia!     

             

            PS: Riaditeľské voľno pre žiakov 8.B:

            20. novembra 2019 (streda) - len pre žiakov 8.B!!!

            Dôvod: Z organizačných dôvodov súvisiacich s testovaním žiakov  5. ročníka T 5 – 2019. 

             

             

          • iBobor

          • Navštevuješ 2.-9. ročník základnej školy, chceš sa otestovať ako zvládaš logické úlohy na PC? Zapoj sa do obľúbenej medzinárodnej súťaže z informatiky. V šk. roku 2018/2019 sa v 57 krajinách zapojilo do nej 2 785 588 žiakov.

            Prihlásiť sa môžeš u svojho učiteľa informatiky (2.-4. ročník - R. Kizáková, 5.-9. ročník - L. Vateha) do 28.10.2019. Samotná súťaž bude prebiehať v dňoch 11.-15.11.2019 v učebni informatiky podľa rozpisu.